Морското пиратство се разраства

gettyimages
share

Въоръжените до зъби пирати стават все по-агресивни, дръзки и безогледни, сочи доклад на Международното бюро за корабоплаване, цитиран от БТА.

През първите шест месеца на 2011 г. морските разбойници са извършили 266 нападения в моретата по света, в сравнение със 196 за същия период на миналата година. 163 - или 60 на сто – от нападенията са извършени от сомалийски пирати, които са превзели 21 кораба, задържали са стотици заложници и са прибрали милиони долари за освобождаването им. През същия период на миналата година сомалийските пирати са предприели 100 нападения и са превзели 27 кораба. Тази година превзетите от сомалийските пирати кораби са по-малко заради зачестилите патрули на бойни кораби. "Жизнено важно е международното военноморско присъствие да се поддържа и увеличава", посочват авторите на доклада. Сега сомалийските пирати държат в плен 20 кораба и 420 членове на екипажи.

Пиратите прибягват към нови методи и вече не чакат да се разрази буря, за да нападат. Само преди пет години те бяха въоръжени с ножове, но сега атакуват танкери с автоматични оръжия и ракети.
Най-много пиратски набези има в Аденския залив, където плават танкери от цял свят. Зачестяват и бруталните пиратски набези край западния бряг на Африка. Петдесет атаки са регистрирани през първите шест месеца на годината в моретата край Индонезия, Малайзия,
Сингапурския проток и Южнокитайско море.

Докладът бе публикуван преди насроченото за днес заседание в ООН в Ню Йорк на контактната група за пиратството край бреговете на Сомалия.

Водещи новини

Още новини