Хунтата в Буркина Фасо спря "Гласът на Америка"

Getty images (архив)
share


Управлявавщата Буркина Фасо хунта спря за три месеца излъчването на финансираната от САЩ радиостанция "Гласът на Америка“ заради коментари за джихадистки бунт в региона Сахел в Западна Африка и временно забрани местните новинарски издания да използват новини от международни медии, съобщиха властите късно снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Военните лидери, които завзеха властта с преврат през септември 2022 г. – втори за същата година – стават все по-нетолерантни към критики на фона на увеличаващата се несигурност, въпреки обещанията да потушат ислямистко въстание.

Висшият съвет за комуникация (ВСК) обвини "Гласът на Америка" в деморализиране на войските в Буркина Фасо и в съседна Мали с проведена на 19 септември дискусия, която беше излъчена и от местна частна радиостанция.

ВСК заяви, че репортерът е описал джихадистко нападение в Бамако миналия месец като "смело“, критикува операциите по сигурността и представи необоснован брой на жертвите при нападение срещу град в Буркина Фасо, при който през август загинаха стотици хора.

"ВСК преустанови всякакво синхронизиране на националните медии с международни медии до второ нареждане“, допълва съветът в изявление.

От "Гласът на Америка" не отговориха веднага на молбата за коментар.

Буркина Фасо е една от няколкото страни от Сахел, които  се борят да овладеят ислямистките бунтове, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава“, които се разпространиха от съседна Мали след 2012 г. В бунтовете загинаха хиляди хора, а милиони бяха разселени.

Хунтата в Буркина Фасо спря излъчването на чужди медии заради отразяването на убийства

Разочарованието от неспособността на властите да защитят цивилните граждани допринесе за извършването на преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер от 2020 г. насетне.

 

Водещи новини

Още новини