Зоопарк в Република Южна Африка освободи последния си слон

Getty Images
share

Последният слон от Националната зоологическа градина на Република Южна Африка (РЮА) в Претория беше пуснат на свобода в природен резерват, предаде АФП, позовавайки се на фондация за опазване на дивата природа.

Четиридесет и две годишният слон на име Чарли е бил изведен по-рано през седмицата от зоопарка и транспортиран до резерват в провинция Лимпопо, където е бил освободен от фондация EMS.

Неправителствената организация насърчава единствената друга зоологическа градина в РЮА - тази Йоханесбург, в която има слонове, да последва примера.

Операцията е резултат от продължили няколко години преговори с южноафриканското правителство, което е получило научна информация, че слоновете страдат в зоологическите градини, се посочва в изявлението на фондацията.

Зоопаркът в Хирошима чака бебе слонче от застрашен вид

"Науката казва, че слоновете се определят от пространството и не бива да бъдат в плен", казват от неправителствената организация.

Заловен в Зимбабве, когато е на около две години, Чарли е продаден на цирк, преди да бъде изпратен в зоопарка в Претория през 2001 г.

Общинският зоопарк в Йоханесбург има три слона, за чието освобождаване също се водят преговори, пише БТА.

Водещи новини

Още новини