ООН: Хуманитарен работник е бил убит в Етиопия

Getty images (архив)
share

Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси съобщи, че хуманитарен работник е бил отвлечен и убит в щата Амхара в Етиопия, предаде ДПА.

Мъжът е работил за благотворителната организация "Мерки за социално развитие и опазване на околната среда". Той е бил "отвлечен за откуп, а по-късно - убит, от неидентифицирана въоръжена престъпна група в Амхара", се казва в публикувано вчера изявление на службата.

Според ООН тази година в Етиопия са били убити осем хуманитарни работници, шестима от тях - в щата Амхара.

Регистрирани са още най-малко 14 отвличания с изнудване за откуп. Миналия месец училищен автобус с повече 100 пътници бе похитен в щата Оромия с цел изнудване за пари. Повечето от отвлечените деца все още са в плен.

В щата Амхара има няколко въоръжени милиции, които взимат хора за заложници, за да получат откуп или за да бъдат изпълнени техни политически искания. Правителството на Етиопия каза, че ще предприеме мерки срещу зачестилата практика, но има само ограничен контрол върху района, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

През август миналата година федералните етиопски власти обявиха извънредно положение в северната част на страната заради сблъсъци между армията и местната милиция "Фано".

"Когато хуманитарни работници са взимани на прицел, нашите способности да окажем помощ на хората в нужда в засегнатите райони са сериозно застрашени", каза Рамиз Алакбаров, който отговаря в ООН за координирането на хуманитарните въпроси в Етиопия.

ООН иска да събере 1 милиард долара, за да подпомогне Етиопия

Водещи новини

Още новини