Убитите във войната в Етиопия са 600 000

  • 17 януари 2023 13:40

  • 750
  • 2
Убитите във войната в Етиопия са 600 000
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Посредникът от името на Африканския съюз в преговорите във войната между Етиопия и силите на Тиграй заяви, че "около 600 хил." души са загинали в конфликта, започнал преди малко над две години, пише "Дневник".

Това е оценката, споделена от бившия президент на Нигерия Олосегун Обасанджо - сега активно участващ в диалога - в интервю за "Файненшъл таймс". Даването на точна оценка на убитите е изключително трудно два месеца след като бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня между централното правителство в Адис Абеба и Народноосвободителния фронт на Тиграй, започнал през есента на 2020 г. след обвинения от правителството на Абий Ахмед Али, че бойците са нападнали обекти на армията.

Борбата на тиграйците за запазване на влиянието от годините на авторитарна власт в края на миналия и началото на този век се сблъска с опита на Адис Абеба да централизира страната. В жестокости в прерасналия в гражданска война конфликт са обвинявани и двете страни, правозащитни организации са ги обвинявали във военни престъпления, а чужди сили се впуснаха във въоръжаване на Адис Абеба. Войната впоследствие обхвана и съседни региони.

Етиопска правителствена делегация е заминала за Тигре

По думите на Обасанджо в деня, в който бе постигнато примирието в Претория, столицата на Южна Африка, етиопски представител казал: "Предотвратихме още 1000 смъртни случая на ден."

Блокадата, която бе наложена на Тиграй, е една от причините да се установи трудно броят на жертвите. Тим ванден Бемпт, изследовател, цитиран от вестника и проучващ войната, смята, че е възможно данните на Обасанджо да са "приблизително точни": само убитите цивилни са между 300 и 400 хил. души - не само в резултат на насилие, а и на недохранване и липса на достъп до здравеопазване заради конфликта.

Ръководителят на етиопската комисия за човешките права реагира предпазливо на твърдението на Обасанджо. "Не мисля, че някога ще знаем точния брой... но е разумно да кажем, че са над 100 хил. и може да са няколкостотин хиляди", казва той пред Би Би Си, като припомня за различни оценки от между 100 хил. и 1 млн. (не споменава предишните, попадащи под тези стойности, предположения на властите). Попитан дали е възможно наистина да става дума за 600 хил. жертви, той уточнява, че е трудно да се съгласи човек с някое конкретно твърдение. "Сред жертвите в последната война... е истината."

В резултат на мирното споразумение Народноосвободителният фронт се съгласи да свали оръжията и да се демобилизира. Говорител на фронта заяви миналата седмица, че голяма част от оръжията му вече са предадени на властите. Предстои да се види дали Абий ще успее да принуди всички еритрейски войници - които се включиха на страната на Адис Абеба - да се приберат в съседната държава.

Участниците в конфликта в Етиопия се споразумяха да прекратят военните действия

Това не е първият опит за примирие - през юни 2021 г. правителството го обяви едностранно и то бързо приключи след нова атака на фронта - но е най-дълго издържалото от началото на конфликта.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
750 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ТИЯ СА ПОДЧОВЕЦИ!!!

2023.01.18 | 04:18

2
САМО НАШИТЕ БРАТЯ/СЕСТРИ НАЦИСТИ/ФАШИСТИ/РАСИСТИ/КСЕНОФОБИ ОТ УКРАЙНА ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ!!! СЛАВА НА ХИТЛЕР!!! СЛАВА НА УКРАЙНА!!!
PaulaFox

2023.01.17 | 16:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини