Мъжът, вдъхновил филма "Хотел Руанда", отлетя за САЩ

Getty (архив)
share

Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския филм "Хотел Руанда", се качи на самолет от Катар за Хюстън, в американския щат Тексас, след като в края на миналата седмица беше освободен от затвор в родината си, а после отпътува от Руанда за Доха, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Русесабагина има право на постоянно пребиваване в САЩ и е живял в Сан Антонио, щата Тексас, в продължение на повече от десетилетие.

През септември 2021 г. той беше осъден на 25 години затвор за връзките си с група, която се противопоставя на руандийския президент и която има въоръжено крило. Русесабагина призна, че е имал ръководна роля в тази група, наречена Движение за демократични промени в Руанда, но отрече да носи отговорност за нападения, извършени от нейното въоръженот крило. Съдията по това дело  заяви, че двете крила на Движението са неразличими.

68-годишният Русесабагина, известен критик на президента на Руанда Пол Кагаме, казва, че е бил докаран с измама в родината си през 2019 г. Тогава той се качил на частен самолет в Дубай, за който смятал, че отива в Буджумбура, в Бурунди. Самолетът обаче кацнал в Кигали, където той бил арестуван.

Кагаме смекчи наказанието му след месеци на преговори между Вашингтон и Кигали.

Филмът "Хотел Руанда" представя Русесабагина като герой, рискувал живота си, за да спаси стотици хора по време на геноцида в Руанда през 1994 г., когато работел като мениджър на луксозен хотел в Кигали.

В Руанда откриха масови гробове с телата на 5400 жертви на геноцида през 1994 г.

Традиционно близките връзки между Вашингтон и Кигали се обтегнаха от задържането на Русесабагина и от отхвърляните от Руанда американски обвинения, че руандийски войски са навлезли в съседната Демократична република Конго и подкрепят бунтовниците там.

Руанда вече заяви, че освобождаването на Русесабагина е резултат от общото желание за рестартиране на двустранните връзки.

Водещи новини

Още новини