Броят на свързаните с COVID смъртни случаи в Египет продължава да намалява

Getty Images/Guliver
share

Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването и населението на Египет Халед Абдел Гафар заяви, че броят на свързаните с COVID-19 смъртни случаи продължава да се понижава, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". През последната седмица спадът е с 44 процента. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Броят на изолационните болници е намален с 50 процента добави Абдел Гафар. Той призова гражданите обаче да продължават да спазват предпазните мерки. 

Говорителят на кабинета Надер Саад изтъкна, че резкият спад на заразените и починалите се дължи на по-широкия достъп до ваксини. 

43.6 милиона души от 103-милионното население на страната са получили ваксина срещу COVID. От тях 33 милиона са напълно имунизирани. Повече от 1.8 милиона са ваксинирани по време на 10-дневна кампания "от врата на врата" на здравното министерство в областите Минуфия, Фаюм, Миня, Сухадж, Луксор и Асуан. 

Свързаните с COVID смъртни случаи в Египет са намалели с 48% за седмица

Египет разполага с повечето произвеждани в световен план ваксини срещу ковид, а в началото на март обяви началото на клиничните изпитвания на втората си собствена ваксина срещу ковид "Едживакс" (Egyvax). Изпитванията на първия египетски препарат "КОВИ-ВАКС" (COVI-VAX) започнаха през ноември 2021 година. 

На фона на спада на петата вълна властите отмениха редица ограничения, включително забраната за организиране на благотворителни трапези на открито по време на Рамазана, която беше наложена през 2020 година. Свещеният за мюсюлманите месец започва на 2 април, отбелязва БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини