Южна Африка отвори границите си след спад на случаите на коронавирус

Pixabay
share

Южна Африка отвори отново за преминаване основните си гранични пунктове със съседните страни, след като миналия месец ги затвори като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Днес бяха отворени най-малко 20 гранични пункта. Властите заявиха, че ще бъдат предприети стъпки да не се допускат големи струпвания на пътуващи при местата на граничните пунктове за имиграционен контрол, което биха могли да допринесат за разпространение на вируса, предаде БТА.

Южна Африка замрази плановете си да използва ваксината на АстраЗенека

Вътрешният министър Аарон Мацоаледи, който днес е предвидено да присъства на отварянето на граничния пункт с Мозамбик Лебомбо, заяви, че Южна Африка си сътрудничи със съседните страни за облекчаване на движението на хора.

Сред другите гранични пунктове, които се предвижда да бъдат отворени, са Бейтбридж със Зимбабве и такива по границите с Лесото, Ботсвана, Намибия и Есватини (бившата Свазиленд).

Преди границите да бъдат затворени през януари, имаше съобщения за проблеми в офисите на имиграционните власти, включително за пътници с фалшиви удостоверения за отрицателен тест за КОВИД-19.

"Призоваваме пътуващите да се уверят, че разполагат с всички необходими документи, включително валиден (документ за отрицателен) тест за КОВИД-19), когато се представят пред контролните органи по нашите граници", каза Матсоаледи.

Южна Африка купува 1,5 млн. дози от ваксината на Астра Зенека

Всеки, който бъде заловен на границата с фалшиво удостоврение за КОВИД-19, ще получи най-малко петгодишна забрана за влизане в Южна Африка, заяви министърът.

В Южна Африка се наблюдава понижение на заболеваемостта, което позволи да бъдат отменени някои от по-строгите противоепидемични мерки като например затварянето на границите.

Появата на новия щам 501Y.V2 нанесе щети на туристическия отрасъл на РЮА, тъй като някои страни и въздушни превозвачи спряха полетите оттам.

Доказано: Южноафриканският вариант на COVID е по-опасен от британския

Южна Африка, където общият брой на заразените от началото на пандемията е близо 1,5 милиона, включително 47 000 смъртни случая, дава 41 процента от всички потвърдени случаи сред 54-те страни на африканския континент, чието население е 1,3 милиарда души. След драстично увеличение на случаите на заразяване, хоспитализациите и починалите през януари, сега показателите на Южна Африка бележат спад; за последните 24 часа са установени 1744 нови случая на заразяване при 78 починали.

Тя се готви по-късно през седмицата да започне да ваксинира медицинския персонал на първа линия с ваксината на "Джонсън и Джонсън". Южна Африка се отказа от намеренията си да започне имунизационната си кампания с препарата на "Астра Зенека", след като малко изследване констатира, че той е с минимална ефективност при предотвратяването на леките към средно тежките случаи от преобладаващата на нейна територия разновидност на вируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини