37 души загинаха при протестите в Уганда след ареста на популярен кандидат за президент

gettyimages
share

Печалната равносметка от масовите протести, избухнали след ареста на опозиционния кандидат за президент Боби Уайн, достигна 37 загинали, съобщи днес полицията в Уганда, цитирана от БТА.

Това са най-кървавите безредици в страната от десетилетие и се очакват още вълнения преди изборите, които трябва да се състоят в началото на идната година. Изглеждащият изтощен Уайн бе освободен под гаранция в източния град Иганга, след като бе арестуван в сряда по обвинение, че е нарушавал правилата за безопасност заради пандемията от COVID-19, които изискват кандидатите за президент да говорят пред по-малко от 200 души.

"Нека (президентът Йовери) Мусевени да знае, че ние не сме роби и няма да приемем да бъдем роби, - каза 38-годишният Уайн. - Ние ще бъдем свободни." Опозиционерът, който е бил арестуван много пъти през последните години, предизвика симпатиите на много угандийци с настоятелните си призиви към Мусевени да се оттегли след 36 години на власт. Неговите адвокати показаха разкъсаните дрехи на певеца, които той е носел в деня на ареста си в сряда, когато избухнаха и протестите в столицата Кампала.

Угандийските депутати си гласуваха бонуси за милиарди

Според полицията арестуваните в Кампала са 350. Напрежението в столицата продължи и вчера, по улиците има силно присъствие на войници и полицаи. Говорейки пред репортери, министърът на сигурността на африканската страна Ели Тумуайн предупреди протестиращите да очакват безпощадна разправа, ако продължат с безредиците. А президентът Мусевени също бе категоричен, като каза: "Онези, които започнаха (хаоса), ще съжаляват.

Някои от тези групи се използват от външни хора, които не обичат стабилността".

Водещи новини

Още новини