Кандидатът на опозицията за президент на Уганда: Вотът бе белязан от измами и насилие

  • 15 януари 2021 11:49

  • 254
  • 0
Кандидатът на опозицията за президент на Уганда: Вотът бе белязан от измами и насилие
© Getty (архив)

Кандидатът на опозицията за президент на Уганда, бившият певец и депутат Боби Уайн, твърди, че изборите, произведени вчера в страната, са били белязани от измами и насилие, предаде АФП.

Този коментар той направи в Туитър, но без да навлиза в повече подробности. Съобщението му се появи въпреки цензурата, наложена върху социалните мрежи от властите в Уганда, които казаха, че изборите са протекли спокойно.

"Въпреки ширещите се измами и насилието, наблюдавано в страната, ситуацията изглежда все така добра. Благодаря на гласоподавателите на Уганда, че дойдохте и демонстрирахте рекордна избирателна активност", се казваше в съобщението в Туитър на бившия изпълнител, чийто творчески псевдоним е Боби Уейн, а истинското му име е Робърт Киагулани Сентаму.

Вчера в Уганда се състояха президентски и парламентарни избори. Вотът протече в момент, в който в голяма част на страната нямаше достъп до интернет. Той бе прекъснат в навечерието на гласуването.

В Уганда днес се произвеждат президентски избори

За президентския пост се бореха досегашният държавен глава Йовери Мусевени, който е от 35 години на власт и Уайн, превърнал се в основен опозиционен кандидат.

Йовери Мусевени

Кампанията бе белязана от арести и размирици с десетки жертви. В средата на ноември най-малко 54 души бяха убити от полицията в сблъсъци, предизвикани от поредното арестуване на Уайн. От 2018 г. насам той бе задържан на няколко пъти.

Окончателните резултати от изборите ще станат известни до събота. Първоначалните резултати при преброени 13,6 процента от бюлетините показват, че Мусевени води с 65 процента, а Уайн има едва 27,4 процента, допълва Ройтерс.

Последвайте канала на

254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини