Папа Франциск в Мароко: Трябва да будим размисъла и състраданието

Getty Images
share

Папа Франциск се обърна днес към малобройната католическа общност в Мароко и заяви, че тя няма задача да извършва прозелитизъм, а да живее в братство с хората с различна религия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Светият отец се възползва от двудневната си визита в Мароко, за да подчертае важността на диалога между религиите. Той също така изрази подкрепата си за усилията на мароканския крал Мохамед Шести да разпространява форма на исляма, която насърчава диалога и отхвърля насилието в името на Бог.

В Мароко живеят близо 23 000 католици, като повечето от тях са дошли от Европа (предимно Франция) и Субсахарска Африка. Те са по-малко от един процент от 35-милионното население.

"Християните са малобройно малцинство в тази страна. Това, според мен, обаче не е проблем, въпреки че осъзнавам, че понякога може да създава трудности за някои от вас. Църквата не расте чрез агресивен прозелитизъм", заяви папа Франциск. "Това означава, драги приятели, че нашата мисия като покръстени, свещеници и посветени мъже и жени всъщност не се определя от броя ни, а от способността ни да генерираме промяна, да събудим размисъла и състраданието", добави той на среща с лидери на католическата общност в катедралата на Рабат.

Голям брой мароканци, приели християнството, дойдоха на спортния стадион в Рабат, за да присъстват на меса, която ще отслужи папата днес следобед, предаде АП.

"С идването си тук искаме да кажем на папата и на мароканското общество, че се гордеем с това, че сме християни", заяви мароканският християнин Адам Рбати, дошъл за месата заедно със съпругата си християнка и техния новороден син.

Водещи новини

Още новини