Протестиращи египтяни отблъснаха полицията от площад Тахрир (видео)

gettyimages
share

Протестиращи египтяни, настояващи управляващите генерали да се оттеглят от властта, отблъснаха нов опит на полицията да ги прогони от централния площад Тахрир, предаде Ройтерс.

Полицаите използвали сълзотворен газ и нападнали полева болница. Протестиращите натрошили уличната настилка и хвърляли бетонни късове срещу полицаите. Само седмица преди парламентарните избори египтяните поискаха спешно да бъде съставено правителство на националното спасение, съобщава днес на първа страница излизащият в Лондон арабски вестник "Аш Шарк ал аусат".

Декларация, изготвена от 68 политически и обществени дейци и 11 души от младежите революционери, бе предадена на генерал Мохамад Хусейн Тантауи, главнокомандващ въоръжените сили на Египет. Тя съдържа 6 основни искания за излизане от настоящата криза, първото от които е правителството на националното спасение да се ползва с всички съответни правомощия и да ръководи съставянето на новата конституция, пише арабското
издание.
Най-малко 12 души са убити в боевете между правителствените сили и протестиращите в Кайро и други градове от събота досега. Това са най-кървавите сблъсъци след свалянето на Хосни Мубарак от власт, отбелязва Ройтерс.


 

Водещи новини

Още новини