Разстреляха Муамар Кадафи. Вижте гаврата с трупа му (видео)

share

Премиерът на Либия Махмуд Джибрил потвърди, че Муамар Кадафи е загинал, след като е бил пленен в Сирт, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Очаквахме този момент отдавна. Муамар Кадафи е убит," заяви пред журналисти в Триполи Джибрил - вторият в йерархията на управляващия Преходен национален съвет. "Потвърждаваме, че всички злини, заедно с Кадафи, изчезнаха от нашата обична страна. Мисля, че либийците трябва да осъзнаят, че е време да започнем да изграждаме нова Либия, с един народ, с едно бъдеще," каза Джибрил.

Първоначално информацията беше, че Муамар Кадафи е бил арестуван при щурма на родния си град Сирт. Бившият либийски лидер е бил тежко ранен при престрелката, съпътстваща залавянето му. Източници на либийските бунтовници твърдяха, че той бил прострелян в краката. По-късно лекар, работещ в болницата в Мисрата, където е било закарано тялото на Кадафи твърди, че полковникът е бил прострелян в главата и в стомаха. Тялото на Кадафи в момента е в морга в Мисрата, на около 200 км източно от Триполи. Все още не е известно къде ще бъде погребан Муамар Кадафи.

В същото време стана ясно, че френските военновъздушни сили са нанесли удар по колона от превозни средства, в която се е предвижвал либийският лидер Муамар Кадафи. След това той е бил убит в сблъсък със силите на Преходния национален съвет, заяви министърът на отбраната на Франция Жерар Лонге, цитиран от РИА Новости.

Ал Джазира излъчи кадри, на които се твърди, че е мъртвият либийски диктатор. Бунтовниците го ритат и влачат по земята.

Кадафи управляваше Либия от 1969 г. Той бе свален след масови протести в страната, които започната в началото на тази година. Полковникът имаше издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага.

Водещи новини

Още новини