Кадафи се намира в Южна Либия, заяви пленен генерал от неговото разузнаване

share

Според високопоставен генерал от войските, верни на Муамар Кадафи, арестуван в понеделник в южния град Себа, сваленият либийски ръководител "се движел тайно" из пустинните южни региони на страната.

Това заяви днес военен командир от Преходния национален съвет на Либия (ПНС), предаде Франс прес.

Генерал Белгасем ал Абаадж разказал слред пленяването си, че Муамар Кадафи му се обадил по телефона преди десетина дни.

Сваленият либийски лидер се придвижвал тайно между Себа на 750 километра южно от Триполи и град Гат на алжирската граница, каза по телефона за АФП Барка Уардугу от племето тубу, командващ "бригадата на пустинния щит", ръководена от ПНС.

Наемници от Чад и Нигер подпомагат Кадафи, като му посочват пътя в пустинята, уточни генерал Ал Абадж. Шеф на разузнаването на Кадафи в района Ал Хофра, той бе издирван от силите на новия режим за престъпления, извършени там, напомни Уардугу.

"Според мен, Кадафи се укрива в региона на Сахара между Либия и Алжир", сподели той свое мнение.

Барка Уардугу съобщи, че в южните либийски райони са пленени още десетки наемници и войници, верни на полковник Кадафи.

"Арестували сме 18 кадафистки войници, 300 наемници от Чад, а днес заловихме 60 души от различни националности - суданци, сомалийци и еритрейци, в околностите на Зуйла, югоизточно от Себа", обясни той.

След като в сряда Себа бе превзет от сили на новия режим, ситуацията в региона е спокойна и вече не се водят "битки лице в лице", увери командирът.

Новите либийски власти отдавна са в течение, че край град Себа е складирано голямо количество уранов концентрат, заяви Уардугу.

Според него бунтовниците предупредили представители на режима на Кадафи, че в местен военен център "са складирани радиоактивни или биологични вещества, тъй като има опасност за гражданското население". Те обаче "никога не сториха нищо за хората от Юга или за племето тубу", добави командирът от войските на новата либийска власт.

Водещи новини

Още новини