Голямата награда на архитектите спечели Къщата на Равноденствието (снимки)

Facebook
share

Къщата на Равноденствието край Каварна на архитект Борислав Игнатов спечели голямата награда на Съюза на архитектите.

Къщата беше избрана между 156 проекта заради концепцията за връзка с природата като визия и технология, съобщи БНТ.

Наградата на Съюза на архитектите се връчва на всеки две години, през 2010 архитект Игнатов спечели приза за иновативност с друг свой проект.

Къщата на Равноденствието спечели единодушното одобрение на Съюза на архитектите с оригиналната си фасада, вписването в пейзажа, използването главно на местни материали, както и с това, че покрива и най-строгите световни стандарти за устойчивост и енергоспестяване.

А името й идва от своеобразния слънчев часовник, който след завършването на къщата ще следи часовете и сезоните чрез движението на слънчевия лъч, пропуснат през специалното прозорче.

Голямата остъклена фасада, която гледа към морето е наклонена така, че да предпазва от слънчевите лъчи през лятото и съответно да поема ниските лъчи през студения сезон и с това да помага за отопляването, пояснява  архитект Борислав Игнатов.

В къщата има непрекъснат приток на свеж въздух и системата има до 98 процента ефективност.  Къщата е инвестиционен проект на Богдан Станчев.

Всичко освен гледката може да бъде приложено в масовото строителство, при това без да вдигне драстично цените на жилищата, смята Богдан Станчев.

Водещи новини

Още новини