Архитекти: Конкурсът за центъра на София е опорочен

  • 04 февруари 2014 14:17

  • 1239
  • 1
Архитекти: Конкурсът за центъра на София е опорочен
©

Конкурсът за централната градска част на София е опорочен като организация и процедура, резултатите са непрофесионални и  не позволяват осъществяването на необходимите промени, заяви арх. Тодор Булев днес на пресконференция в БТА.

Неясна е формулировката на конкурса, той е осъществен без нужната публичност, дадена е възможност на участниците да  нарушават Общия устройствен план на София, който има силата на закон, допълни той.

Конкурсът се прави "на парче", не е обвързан с транспортната система, в резултат от него София може да остане единствената  столица в света без централен площад, посочи арх. Жеко Тилев. Според него се нарушава приемствеността в развитието на града,  следвана повече от 70 години с различните градоустройствени планове.

Основният недостатък е, че се говори не как трябва да изглежда центърът на София, а че трябва да се усвояват средства  по програмата "Региони в развитие", коментираха участници в пресконференцията.

Срам за София е, че само седем колектива са представили проекти. В конкурса за пл. "Св. Неделя" бяха 20, вероятно в  следващ конкурс ще са три, отбеляза арх. Ангел Захариев. По думите му начинът на организиране и осъществяване на конкурсите ги обезсмисля - хората не желаят да участват, защото разбират, че са само фигуранти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rossen4i4o

2014.02.04 | 22:45

1
надявам се , да не са спечелили проекти с бункери траншеи и танкови съоражения

Добави коментар

Водещи новини