Учат децата да уважават гейовете с приказки за жирафи педерасти

share

Хомосексуални жирафи изместват вече приказките за Пепеляшка и Снежанка във възпитанието на децата. Двойката няма детенце, но отглежда крокодилче. Има и книжки за самотни бащи и майки, както и игри с три майки в едно "семейство". Това са методите на възпитание в детската градина "Егалия" в Стокхолм, съобщава Труд.

"Полово неутралното възпитание" ужасява едни, но други не - те защитават идеята да се учат като "приятели" вместо да се наричат "той" и "тя". Местоименията се избягват в "Егалия", коментира "Дойче веле".

„Целта ни е да разчупим познатите клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към „различните" - хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители". Това обяснява Лота Ражалин, директор на детска градина „Егалия" в Стокхолм.

Въпреки че много родители и педагози оспорват методите на възпитание, фактите говорят друго: списъците на чакащите деца са пълни за една до две години напред.


Градината отваря врати през 2010 година и никой не подозира, че две години по-късно това ще е най-предпочитаното ОДЗ в Швеция.

„Когато децата играят на семейство и мястото на майката вече е заето, ние предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно", обясняват възпитателите. Играчките са еднакви за всички - с кукли, колички и „Лего" играят както момичетата, така и момчетата. Всички са „приятели" - вместо „тя" и „той" в градината се използва неутралното в шведския език местоимение „her".

Много родители смятат подобни идеи за крайни. „На тази ранна възраст децата изграждат началната си представа за всичко, което е около тях. Един по-различен начин на мислене би ги объркал и ще им бъде трудно да се интегрират в обществото извън детската градина", казват родителите. Някои дори обвиняват преподавателите в промиване на мозъци и екстремизъм.

„Вярно е, че от съвсем ранна възраст децата имат изградено съзнание за междуполовите различия. Въпреки това подходът на учителите в „Егалия" е твърде неподходящ за тези малки деца", твърди психологът Петер Цимерман.

Директорката на градината отговаря на критиците така: „Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от „Егалия" да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация."

В интернет форумите някои наричат подхода в градината „ужасяващ". „Налудничаво е - децата се превръщат в опитни животни. Не може на едно малко дете да се дава книга за хомосексуални животни. Те всъщност нямат свободата да избират, налага им се чуждото мнение", гласи един от коментарите в сайта 20min.ch.

Други смятат, че „училището не оспорва физическите разлики между половете, нито техните способности. Целта на учителите е да разчупят клишетата, с които живеем. Децата трябва да знаят, че хората са различни и не трябва да ги квалифицират според наложени рамки."

Очевидно „Егалия" събира поддръжници и в някои учебни заведения, защото те вече са възприели и прилагат тази система.

Водещи новини

Още новини