Откриха гените, които отговарят за формата на лицето

share

Учени от 19 известни университета успяха да открият гените, които отговарят за формата и контурите на човешкото лице, съобщава CNN.

Благодарение на съвместното изследване проведено върху 10,000 индивиди, те са успели да открият 5 гена, отговарящи за генетичния строеж на човешкото лице.

Според Манфред Каузер от Erasmus University Medical Center, намиращ се в Ротердам, това ще даде началото на нови изследвания и разбирания върху това как се изгражда и определя човешкото лице, неговите контури, облик, дължина на носа, големината на устните и други. "Най-накрая ще можем да разберем морфологията на човешкото лице", допълва още тя.

Ако успеят да разгадаят напълно информацията на тези гени, учени и лекари може дори да успеят да предвидят, как ще изглежда вашето дете в различните си години, какъв цвят ще е косата му и дори какъв цвят ще са очите му, още преди да се е родило!

Професор Каузер и неговите колеги идентифицирали 5-те гена, всеки от който отговаря за различна част от лицето. Те твърдят, че все още са далеч от съставянето на пълен ДНК-а потрет, но са сигурни, че са на прав път.

Водещи новини

Още новини