Химикали от опаковките на храните - какво попада в тялото ни?

Novini.bg/ Canva
share

Според ново изследване, публикувано в списание "Nature", стотици вредни химикали навлизат в човешкото тяло чрез опаковките и процесите, свързани с приготвянето на храните. Учените са идентифицирали над 3600 различни химикали, присъстващи в телата на хората, включително и такива с канцерогенен потенциал.

"Тези химикали са най-различни, цял набор от съединения. Процесът се нарича миграция и химикалите са основно съставни части от пластмаси, от различни багрила и мастила, и всякакви други, които се съдържат в опаковките", каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" в ефира на "България сутрин".

Миграцията на химикали не е нов проблем, обясни д-р Иванов. В Европейския съюз съществува стриктно законодателство, което регулира състава и безопасността на опаковките за храни.

Откриха забранен пестицид в домати от Турция

Въпреки това, ситуацията се усложнява поради опитите да се намали употребата на пластмаси и да се заменят с биоразградими материали. Тези нови опаковки обаче все още не са достатъчно добре регулирани и съществуват неизвестни рискове за здравето.

"За масовия потребител е трудно да избяга химикалите, още повече, че вие купувате това, което е в магазина, независимо в каква опаковка е. Тя се решава от производителя", подчерта д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, съществуват няколко мерки, които могат да се предприемат на ниво регулация. Например, европейските институции трябва да изберат дали да приоритизират защитата на здравето на хората или опазването на околната среда. От друга страна, някои магазини вече предлагат продукти в по-стабилни и безопасни опаковки, като стъкло, порцелан или метал, които намаляват риска от миграция на вредни вещества.

Една от алтернативите за намаляване на вредната миграция на химикали е покупката на храни в насипно състояние, които да бъдат опаковани в собствени съдове, като стъклени буркани. В България този подход все още не е масово разпространен, но постепенно набира популярност.

Водещи новини

Още новини