Празник на хляба, песента и танца с изложение на хляб и хлебни изделия имаше днес в Силистра. Проявата бе организирана от местната община. В празника с изложби на хляб и хлебни изделия участват читалищата в региона, съобщава БТА.
Силистренци и гостите на града имаха възможност да разгледат много ръчно изработени тестени изделия по автентични български рецепти и артефакти от жътвата до производството на хляб.
Акцент в проявата бе участието на популярния готвач и телевизионен водещ Ути Бъчваров. Заедно със своя екип той приготви близо 600 порции кебап по добруджански, които бяха раздадени на гостите на събитието.
"Подобни празници са особено ценни, те са свързани с бита на българина от векове, те са свързани със земята, с плодородието, с прибирането на реколтата. Когато се подготвяхме за участие в този празник, решихме, че добрият хляб трябва да бъде споделен с „мръвки“ и местни зеленчуци, затова решихме да направим този Добруджански гювеч. Приготвихме го в най-големия тиган в България, който е направен от челото на парен локомотив. Когато има хляб и месо, българинът се чувства по-добре“, каза Ути Бъчваров.
Празникът завърши с концерт под наслов „Магията на българския фолклор“.