Откриха трети храм при разкопките на остров “Св. Кирик”

Bulphoto (архив)
share

Трети храм от времето на първите заселници на Аполония откри екипът на доц. Кръстина Панайотова при разкопки на остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол.

Първият храм, чиито останки бяха намерени там. е на бог Аполон. Има исторически извори, които доказват, че там е била и 13-метровата статуя на Аполон Лечител – покровител на града. На мястото са намерени съдове, оставени като дарове в храма, на които е изписано името му. През 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Лукул превзел с щурм Аполония и като изключително ценен трофей отнесъл статуята в Рим.

Според доц. Панайотова, вторият храм е възможно да е на богиня, вероятно Афродита, но за сега няма категорични доказателства за това. Третият храм, открит сега на острова може също да е на богиня, тъй като там е намерена ръка от статуя, която изглежда женска. Археолозите се надяват да разкрият тайната по време на разкопките. И трите храма са от края на VI – началото на V в. Пр. Хр. Според Кръстина Панайотова те са издигнати един до друг в рамките на 50 години и по нашите земи нямат аналог, предаде БНТ.

ЮНЕСКО ще помага островът "Св. св. Кирик и Юлита" да стане световен център на изкуствата

Островът е бил сакрално място от тогава, чак до началото на 20 в., казва доц. Панайотова. Там е била построена и ранно християнска базилика – първата в града, около която е имало и некропол. Според известни исторически източници, на острова е имало и манастир „Св. Кирик и Юлита“.

Археолозите са започнали работа и по още една църква, а известен историк в миналото споменава и „малката църквица“ „Света Параскева, която е съществувала до началото на 20 в. Доц. Кръстина Панайотова е убедена, че остров „Св. Кирик и Юлита“ винаги е бил свещеното място за поклонение и свързване с боговете на жителите на Аполония и Созополис още от пристигането им по тези места.

Водещи новини

Още новини