ЮНЕСКО ще помага островът "Св. св. Кирик и Юлита" да стане световен център на изкуствата

  • 08 март 2023 13:04

  • 539
  • 0
ЮНЕСКО ще помага островът "Св. св. Кирик и Юлита" да стане световен център на изкуствата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От години говорим за този проект с предишни министри на културата. Идеята да се възстанови и съхрани исторически онова, което е открито тук, е добра. Това е възможност не само за България, но и за човечеството. Това заяви помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне в Созопол, след като разгледа остров "Св. св. Кирик и Юлита" във връзка с идеята за изграждането на Център на изкуствата там, съобщи БТА. 

Ернесто Отоне е на работно посещение в България заедно с началника на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал. Двамата разгледаха острова заедно с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, областния управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, председателя на Инициативния комитет за изграждане на център за култура и изкуство "Св. св. Кирик и Юлита" Велислав Минеков, директора на Центъра за подводна археология  д-р Найден Прахов, главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева и други представители от местната власт.

"Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно културно наследство. Също така и сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и с мястото, на което са разположени", заяви Ернесто Отоне.

Той допълни, че интересното в случая е как да се намери вариант, в който да се съхрани онова, което е открито като исторически ценности и едновременно с това да се жонглира, за да се направи връзка с изкуствата.

"Сложността произтича от това, когато имаме град с неголямо население, при който се наблюдава пик на посещенията през летните месеци. Идеята е да се намери начин за непрекъснатост на тези посещения през година, вместо те да са концентрирани в определени месеци", коментира още помощник-генералният директор на ЮНЕСКО.

Отоне допълни, че за да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите и подводните изследвания, но и връзка с публиката, с обществеността.

Делегация на ЮНЕСКО на тридневна визита у нас

"Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за това. Предстои търсене на изграждане на концепция за острова и идеята на ЮНЕСКО е да подкрепя именно развитието в тази посока", допълни той.

След обиколката на острова делегацията се отправи на разходка из Стария град на Созопол. По-късно през деня им предстои и работна дискусия с домакините от българска страна, на която основен акцент ще е проектът за изграждане на Световен център на изкуствата на острова.

Цветелина Кирилова
539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини