Учени изследват видовете любов и нейното местоположение в мозъка

pixabay
share

Изследователите вече имат по-добра представа къде в човешкия мозък се намира любовта и кои видове обич са най-силни, съобщи UPI.

Ядрено-магнитен резонанс показва, че любовта се намира главно в областите на мозъка, свързани с обработката на социални сигнали, съобщават изследователи в списание „Серебрал Кортекс“ (Cerebral Cortex).

Седем факта, които трябва да знаем за истинската любов

Според учените любовта към децата предизвиква най-интензивната мозъчна активност. Тя може да бъде толкова силна, че всъщност да преминава към други части на мозъка. „Родителската любов се активира най-дълбоко в мозъчната система. Това не се наблюдава при друг вид обич“, казва изследователката Партили Риния от университета Аалто във Финландия.

Романтичната любов също предизвиква голяма мозъчна активност, но се ограничава до социалните области на мозъка, установяват изследователите. Любовта към природата и животните активира системата за възнаграждение и зрителните области на мозъка, но не и тези части на мозъка, които са свързани с любовта към други хора. „Сега представяме по-цялостна картина на мозъчната активност, свързана с различните видове любов, отколкото при предишни изследвания“, казва Риния в прессъобщение на университета.

За целите на проучването изследователите са помолили 55 родители да обмислят кратки истории, свързани с шест различни вида любов. Някои истории са свързани с първия момент, когато виждат своето новородено бебе или пък с домашен любимец, който се сгушва до своя стопанин. Отговорите на участниците, сравнени с други техни неутрални разкази, в които се е случило нещо малко, например гледане през прозореца на автобус или разсеяно миене на зъби. 

В какво се влюбват мъжете?

Резултатите сочат, че областите на мозъка, свързани с любовта между хората, са много идентични. Различията се отнасят предимно до интензивността на активирането. Например състрадателната любов към непознати е по-малко възнаграждаваща и предизвиква по-малко мозъчно активиране, отколкото любовта, свързана с близки взаимоотношения.

Като цяло абстрактните понятия за природата и животните не предизвикват същата любов - с едно забележително изключение. Само при собствениците на домашни любимци се активират социалните области на мозъка, които обикновено са запазени за човешката обич.

Водещи новини

Още новини