Не яжте тази салата, ще ви убие!

Gettyimages
share

Невероятно е какви неща си причиняваме сами понякога. Вероятно сте чували за някои от най-опасните кулинарни деликатеси на света - като отровната риба Фугу или сиренето Казу Марзу от Сардиния. Но на върха на "хранителната верига" в този аспект се намира известната тайландска салата Кой Пла.

Тя е типично традиционно ястие, консумирано не само в Тайланд, но и в Лаос и региона, при това доста често. А е доказано, че именно тя е отговорна за смъртта на около 20 000 души годишно.

Представлява смляна сладководна риба от басейна на Меконг, овкусена с лимонов сок, билки и подправки, като именно рибата е основният проблем за здравето на хората. В 99% от случаите тя е заразена с паразитни плоски червеи, известни като живи метили - считани за причинител на един от най-агресивните видове рак, холангиокарцином или рак на жлъчните пътища, пише Телеграф.

Най-отровната риба в света вече се продава свободно

"Това заболяване е абсолютен бич за здравето на местното население", признава чернодробният хирург от университета Кхон Каен в Тайланд Наронг Кунтикео. "И тъй като цифрата хора, умиращи от него тук е огромна, населението буквално е свикнало да не обръща толкова внимание".

Той е добре запознат с развитието на болестта, тъй като от същото заболяване са починали и двамата му родители, консумиращи цял живот Кой Пла. След това Кунтикео пътува много из селските райони на североизток в Тайланд, за да предупреждава хората за опасностите от храненето с нея.

Ястието обаче е толкова популярно, че усилията му дори и толкова години след това изглеждат обречени. Надеждите му са, че поне по-младото поколение ще възприеме съветите му и това ще намали смъртността в района.

Иначе самият Холангиокарцином е наричан "тихият убиец" и има едно от най-ниските нива на преживяемост без операция. А Исан, най-голямата провинция на Тайланд е с най-много регистрирани случаи на рак на жлъчните пътища въобще в света.

Водещи новини

Още новини