Смъртоносна азиатска гъба е открита в Австралия

Отровен огнен корал - единствената смъртоносна гъба, за чиито токсини е известно, че проникват през кожата, е открита в отдалечена тропическа гора в Австралия, предаде БТА.

Гъбата с яркооранжев цвят вирее само в планините на Япония и Корея. Австралийският фотограф Рей Палмър сега съобщава, че за първи път я е открил на местна почва в Редлинч, предградие на Кеърнс, щата Куинсланд.

Микологът Мат Барет от университета "Джеймс Кук" е потвърдил идентичността на гъбата и е предупредил, че тя не трябва да бъде докосвана и определено не бива да се консумира. Отровният огнен корал произвежда най-малко осем токсични съединения, които могат да проникнат през кожата.

"Измежду около стотината отровни гъби, познати на изследователите, тази е единствената, чиито токсини могат да проникнат през кожата", казва Барет.

Видът е описан като втория най-смъртоносен в света. В Япония и Корея са регистрирани няколко смъртни случая, след като хора са пили гъбата като чай, обърквайки я с ядлива. Мат Барет обяснява, че само докосването на гъбата е достатъчно, за да причини зачервяване или подуване. Консумацията ѝ е свързана със симптоми като повръщане, диария, треска. Ако не бъдат взети мерки, краят може да бъде фатален в резултат на множествена органна недостатъчност или невронна дисфункция.

Барет допуска, че смъртоносната гъба се е появила естествено в Кеърнс и може да е по-разпространена в тропическа Австралия.

Коментари

  1. 2019.10.03 | 12:14

    Вероятно става въпрос за гъба, а не за морски корал,каквато е снимката.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет