Инвазивните видове охлюви могат да бъдат отблъснати от чесън и привлечени от червения цвят, установи австралийско изследване, цитирано от БТА.
Проучването, публикувано от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO), разкрива неочаквани факти за охлювите вредители. Откритията според изследователите могат да се използват за намаляване на заплахата, която охлювите представляват за земеделските култури.
Изследователският екип е провел лабораторни и полеви тестове върху четири вида инвазивни охлюви и е установил, че те предпочитат червения цвят, но не обичат чесъна и в по-малка степен - кафето.
Валери Карон, старши научен сътрудник от CSIRO, обясни, че привличането на охлювите към червения цвят е изненада, тъй като общият научен консенсус е, че коремоногите не виждат цветове.
Тя каза, че в крайна сметка екипът работи за използването на червения цвят като средство за привличане, улавяне и отстраняване на инвазивни охлюви, както и на репеленти, като чесъна, за бариери за защита на културите.
„Чесънът беше най-ефективен за предотвратяване на достъпа на охлюви до източници на храна в лабораторни условия. Бариерите от кафе предложиха само ограничена защита, особено след 24 часа, като някои охлюви дори изядоха утайката от кафе“, казва Карон в съобщение за медиите.
Проучването е част от национална изследователска програма на стойност 3,04 млн. щатски долара, чиято цел е да предостави на австралийските фермери нови инструменти и техники за борба с вредните охлюви и намаляване на въздействието им върху зърнените култури.
Инвазивните охлюви нападат предимно зърнени и бобови култури, като всяка година причиняват щети на стойност 112,4 млн. щатски долара.