Изследователи откриха защо повечето видове наследяват само митохондриите на майката

Freepik
share

Учени от Израел откриха защо повечето видове, включително хора, животни и растения, наследяват всичките си клетъчни "електроцентрали" - митохондриите, от своите майки, предаде Синхуа. 

В изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", специалистите от научния институт "Вайцман" са проучили феномена на изчезване на бащините митохондрии скоро след оплождането.

Екипът е наблюдавал в експерименти с плодови мушици, че непосредствено след оплождането яйцеклетката започва целенасочена атака срещу митохондриите на сперматозоида, осигурявайки оставането само на нейните собствени митохондрии.

Откритието не само хвърля светлина върху дългогодишната мистерия на майчиното митохондриално наследство, но също така открива перспективи за напредък в лечението на безплодието. Те включват ин витро оплождане и митохондриални заместителни терапии, например заместване на митохондриите на майката, които потенциално съдържат вредни мутации, с такива от донорска яйцеклетка.

По време на изследването учените са наблюдавали клъстери от везикули, които обгръщат опашката на сперматозоида при проникването му в яйцеклетката. Тези клъстери образуват защитна обвивка, улесняваща разграждането на митохондриалната структура на сперматозоида на по-малки компоненти.

Изследователите освен това са установили, че яйцеклетката използва вроден имунен механизъм за унищожаване на бащините митохондрии, третирайки ги като "натрапници". Това съответства с хипотезата, че митохондриите - първоначално бактериални нашественици, са еволюирали съвместно с клетките-гостоприемници, получавайки взаимна изгода.

Спешността, с която яйцеклетката разгражда бащините митохондрии, подчертава потенциално вредното им съдържание за развитието на плода. Същевременно тези митохондрии съдържат и полезни за развитието на плода молекули, което подтиква към тяхното разграждане и потенциално използване, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини