Научният и личен архив на Стивън Хокинг ще бъде каталогизиран и съхраняван от университетската библиотека в Кеймбридж

GettyImiges
share

Научният и личен архив на Стивън Хокинг ще бъде каталогизиран и съхраняван от университетската библиотека в Кеймбридж, съобщи Пи Ей мидия/ДПА. Част от архива е и писмо, в което Хокинг описва на родителите си как говори компютърът му - "като извънземно с американски акцент". 

Кореспонденцията на теоретичния физик разкрива колко активен и ангажиран е бил той по въпросите за правата на хората с увреждания, ядреното разоръжаване и т.н. 

Авторът на "Кратка история на времето: от Големия взрив до черните дупки" почина през 2018 г. на 76-годишна възраст. Семейството дари състоянието му на британската нация през 2021 г., а сега архивът ще бъде достъпен в библиотеката в Кеймбридж, предаде БТА. 

Писмо до родителите си от 1986 г., започващо с "Мили мамо и татко", е диктувано от Хокинг благодарение на системата му за комуникация, която той използва след трахеостомията през същата година.

"Пиша това писмо на новия си компютър, който говори малко като далек (извънземни, измислени от писателя Тери Нейшън, бел. ред.) с американски акцент. Много е полезен за комуникация, но е прекалено голям. Имам още един, който мога да използвам, прикрепен е към количката."

Писмата разкриват и ангажираността на Хокинг с проблемите на колегите му от областта на науката, хванати в капан зад Желязната завеса. 

Стивън Хокинг е диагностициран с неврологично заболяване през 1964 г., когато е на 22 години. Първоначалните прогнози са били за едва няколко години живот. 

В писмо до Кралската опера в Лондон от 1978 г. Хокинг пише "Няма никакви улеснения за хора с увреждания". В писмо от 1982 г., писано до сър Джон Тули, директор на операта, физикът изтъква, че "знам, че харчите много пари за ремонти и очаквах ситуацията да се подобри, но при посещението си на "Нюрнбергските майстори певци" снощи установих, че положението е все така лошо". 

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Сюзън Гордън, която е прекарала 28 месеца в работа по архива на Хокинг, казва, че колекцията писма и документи са не просто свидетелство как той става един от най-прочутите теоретични физици на времето си, но и хроника на неговите усилия да комуникира с околните, което го превръща в икона на поп културата. Асистиращата технология, която използва той, е част от дигиталното развитие, добавя Гордън. "Архивът е важен за всички, които се интересуват от научната работа и личния живот на Хокинг, от правата на хората с увреждания, асистиращата технология и др."

Изданието на Музея на науката представя специална колекция от документи на Холинг. Музеят на науката, от своя страна, е дом на повече 1000 предмета, които са били част от офиса на Хокинг.

Семейството на Стивън Хокинг иска неговата работа да бъде свободно достъпна за бъдещите поколения в науката и е сключило споразумение с британското правителство, с Музея на науката и с университета в Кеймбридж. Споразумението гласи, че хилядите страници архив ще останат в библиотеката, а лични и други вещи - като инвалидните столове, говорните синтезатори, сувенири, ще бъдат изложени в музея. 

Водещи новини

Още новини