Какъв въпрос би задал Бил Гейтс на пътешественик във времето от 2100 г.?

Getty Images, архив
share

Ако Бил Гейтс срещне пътешественик във времето от 2100 г., първият му въпрос няма да е за семейството му или за цената на акциите на Microsoft.

Вместо това той би попитал: Хората процъфтяват ли? „В крайна сметка всичко се измерва чрез човешкото благосъстояние“, каза Гейтс в последния епизод на неговия подкаст „Unconfuse Me“.

В епизода милиардерът, съосновател на Microsoft, интервюира учения от Оксфордския университет Хана Ричи, чиято книга „Не е краят на света“ предлага оптимистичен поглед върху това как светът може да спечели битката си срещу изменението на климата, пише бТВ. 

Гейтс поиска от Ричи нейните „най-важни въпроси“, които да зададе на пътешественик във времето от бъдещето. Нейният отговор: Какъв процент от населението на света може да живее с до 20 долара на ден през 2100 г.? Отговорът ще разкрие доста за нивата на бедност в бъдеще и дали „ние сме постигнали напредък в здравеопазването, селското стопанство, бедността“, каза Ричи.

Бил Гейтс: Ако имате по-малко пари от Илон Мъск, внимавайте с биткойн

Понастоящем повече от 9% от света - над 700 милиона души - трябва да се издържат с по-малко от 2,15 долара на ден, ниво, което показва крайна бедност, според Световната банка. Ако значителна част от хората живеят с близо 20 долара на ден до 2100 г., особено в страните с по-ниски доходи, това „би било невероятно постижение“, каза Ричи – и знак, че човечеството вероятно е постигнало напредък в смекчаването на изменението на климата.

„Моето предположение е, че изменението на климата не е имало изключително опустошителни въздействия, където селското стопанство е разрушено и здравните резултати са наистина лоши, а хората са потопени в бедност“, каза Ричи.

„Къде е закодирано Шекспировото“ в Chat GPT – Бил Гейтс очаква отговор на въпроса в следващите 5 години

Първоначално Гейтс каза, че би предпочел да попита за производството на енергия и изкуствения интелект. „Как генерирате енергия? Дали е синтез или делене или нещо неочаквано?“ попита той. „И след това как изкуственият интелект или им помага да се съберат... или как се справят с това предизвикателство.“

Ядреният синтез и деленето са видове ядрена енергия. Гейтс рекламира и двете като обещаващи източници на чиста енергия - съосноваването на стартиращата ядрена енергия TerraPower през 2006 г., които могат да помогнат в борбата с изменението на климата.

Пътешественик във времето: Извънземните ще превземат планетата ни през 2023 г.

Гейтс също отхвърли различни сценарии за края на света около напредъка на ИИ, като каза, че технологията в крайна сметка може да помогне на света да разреши глобалните предизвикателства в области като здравеопазването и образованието. Той все още служи като съветник на Microsoft, която е инвестирала милиарди долари в стартиращата изследователска компания за изкуствен интелект OpenAI, след като напусна своя борд на директорите през 2020 г.

Но след като се замисли, въпреки личните си интереси в областта на енергията и изкуствения интелект, Гейтс промени решението си и съобрази отговора си по-тясно с въпроса на Ричи. Най-доброто проучване би било това, което разкрива общото благосъстояние на хората по света, каза той.

Водещи новини

Още новини