Повече от три месеца ще продължи археологическото проучване на Бонония

pixabay
share

Повече от три месеца ще продължи археологическото проучване на Бонония през тази година, каза за БТА ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Той обясни, че това са най-големите разкопки, извършвани досега на този римски град.

Продължава проучването на историята от I до XXI век на Видин. Това е един от градовете в България с най-дълга история и най-дълбоки култури пластове, допълни той.

Вече десет години текат проучванията на Бонония в центъра на Видин. В момента сме на доста интересно археологическо ниво, което се датира в края на VI век - разрушаването на крепостта, времето на варварските нашествия и на аварите. В тези развалини се откриват цели четири полувкопани жилища (землянки), в които са живели първите заселници по времето на Първата българска държава, разказа доц. Димитров. Проучваме един много интересен период от нашата история между VII и IX век. В тези жилища се откриват много находки – керамика, кости и дребни бронзови предмети, които ще ни помогнат да датираме по-точно най-ранната история на българите във Видинския регион. Това е акцентът в началото на разкопките на Бонония през това лято, уточни той.

Иманяри търсят древни римски банки у нас

По думите на доц. Димитров със съдействието на Община Видин се разширява терена за разкопки в общински парцел в южната страна на обекта, които продължава по линията на трасето на крепостната стена на Бонония. Целта е да се увеличи площта на експонираната археологическа ценност „Антична Бонония“ и тя да бъде превърната в интересен туристически обект.

Министерство на културата финансира проекта на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин с близо 47 000 лв. Община Видин е осигурила допълнително 60 000 лв. Това не малко финансиране гарантира устойчивост на проучванията, допълни доц. Димитров.

Водещи новини

Още новини