Учени разкриха 6 основни рискови фактори за хронична болка

pixabay
share

Умората и депресията са сред шестте ключови рискови фактора, предразполагащи хората към хронична болка, разкриха изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета „Макгил“, Канада, съобщава Синхуа.

Хроничната болка засяга до 20% от населението на света и откритията на учените биха могли да допринесат за по-ефективна превенция и лечение.

Базираното на изкуствен интелект проучване, публикувано в списание „Нейчър медсин“, включва над 48 000 участници, които са били наблюдавани в продължение на девет години.

Използвайки данни от британската Биобанка, която регистрира близо половин милион души, изследователите проучват 99 рискови фактора, за да определят шестте най-важни.

Това са затлъстяването (индекс на телесната маса над 30 kg/m2), безсънието, умората, честото усещане за депресия, дали човек търси медицинска помощ за психични проблеми и преживяването на стресови събития в живота като развод, безработица или смърт на съпруг/съпруга, пише БТА.

Възможно ли е тялото ни да се самолекува?

Високорисковият резултат предсказва разпространението на хроничната болка през деветгодишния период на наблюдение, докато нискорисковият резултат показва потенциално възстановяване от хроничната болка през същия период.

Според професор Яро Карпинен и постдокторанта Евелина Хейкала от Университета в Улу тези открития могат да помогнат за разработването на по-систематичен подход за идентифициране на рисковите фактори за болка, което потенциално може да доведе до по-интензивно лечение и целенасочено разпределение на ресурсите за високорискови пациенти.

Водещи новини

Още новини