Специалисти обясняват, че безалкохолната бира кара бъбреците да работят по-силно, вследствие на което канцерогените в тази напитка не могат да се изхвърлят по естествен начин, а засядат в тъканите.
Това може да доведе до възпаление на бъбреците, да се развие пиелонефрит, гломерулонефрит или бъбречна недостатъчност.
Освен това страда стомашно-чревният тракт на човека. Може да се образуват газове в червата заради високото съдържание на въглероден двуокис, а консервантите да задълбочат токсичния ефект.
Независимо от всичко изредено дотук обаче, тази напитка има и полезни вещества – антиоксиданти, които се борят с окислителните процеси. Съдържа и витамини от група В, които са необходими за функционирането на нервната система и за протичането на много биохимични реакции. Безалкохолната бира е подходяща и за тези, които не искат да напълняват, тъй като съдържа по-малко калории от обикновената.
Специалистите предупреждават, че в нея все пак се съдържа екстракт от хмел, така че ако злоупотребявате, неизбежно ще си заработите „бирено коремче“. Безалкохолната бира съдържа и невисок процент етилов спирт и ако я съхранявате по-дълго време, се повишава концентрацията на етанола, пише zdrave.to.
И не на последно място, към безалкохолната бира също може да се развие зависимост, т.е., тя да се превърне в първа стъпка към привикване с алкохолни напитки. Учените обясняват този ефект с факта, че психологически безалкохолната бира се възприема от човека точно както и обикновената.
В рисковата зона са тези, които по някакви причини се ограничават в употребата на твърд алкохол.