Червеното вино се отразява добре не само на сърцето, но и на храносмилателната система и за да извлекат максимална полза, любителите му е добре да пият различни сортове, съобщи в. "Дейли мейл", цитирано от БТА.
Различните сортове, дори тези, които не са популярни, съдържат разнообразни фитохимикали, обяснява Тим Спектър, професор по генетична епидемиология от Кингс колидж, Лондон.
Той препоръчва също хората да пият вино като аперитив за по-добър сън, а не да наблягат на него със сирене след вечеря.
"Разнообразието е важно. Ако направите аналогия с храната, различните видове грозде означават, че ще подпомагате различни чревни микроби и ще заздравите храносмилателната си система - обяснява проф. Спектър. - Затова не се придържайте само към едно вино. Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием . . . Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви".
Изследване, ръководено от проф. Спектър през 2019 г., в което участват доброволци от Великобритания, САЩ и Белгия, установява, че хората, които пият червено вино, имат по-разнообразен и по-здрав микробиом. Това не важи за бялото вино. Червеното вино съдържа полифеноли, които са полезни за храносимлателната система и могат да намалят възпаленията, характерни за по-възрастните.