Кралица Елизабет II се появи на балкона на Бъкингамския дворец за военния парад

Getty
share

Британската кралица Елизабет II се появи днес на балкона на Бъкингамския дворец по време на честванията на своя платинен юбилей, за да поздрави войниците, които се връщаха от военния парад в нейна чест, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Държавният глава на Обединеното кралство наблюдаваше преминаващите гвардейци и офицери заедно с други представители на кралското семейство.

Хиляди хора се бяха събрали по улиците, за да станат преки свидетели на пищната церемония, датираща от 17-и век.

Кралицата, която е начело на въоръжените сили, внимателно инспектира военните отвисоко, докато стоеше заедно с братовчед си, херцога на Кент, който е полковник от шотландската гвардия.

Облечена в синьо палто на Анджела Кели, което носеше за официалния си портрет, и подходяща шапка, 96-годишната Елизабет II държеше бастун. Тя прие поздрава на конните войски от балкона на Бъкингамския дворец, под развятото кралско знаме.

Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, бяха сред гостите, които наблюдаваха военния парад. Те се присъединиха към множество кралски особи, сред които Кейт, херцогинята на Кеймбридж, и Камила, херцогинята на Корнуол.

Смята се, че това е първата лична среща на Кейт и Меган, откакто Хари и съпругата му се преместиха през 2020 г. в САЩ.

Множеството се зарадва на трите деца на Кейт и принц Уилям - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи - които преминаха с гордата си майка на шествие с карети.

Това бе първата публична разходка на младите кралски особи по време на започналите днес четиридневни тържества във връзка с юбилея.

От представителите на кралското семейство отсъстваше дискредитираният син на Елизабет II принц Андрю.

Британската кралица, която има проблеми с придвижването, бе заместена в обичайната си роля от престолонаследника - своя син принц Чарлз, който инспектира гвардейците в техните алени дрехи и мечи кожи.

Обединеното кралство се радва на специалния дълъг празничен уикенд, изпълнен с пищност, парадност и празненства, за който милиони знаменитости и обикновени хора ще се съберат, за да отдадат почит на Елизабет II.

Папа Франциск пожела на кралица Елизабет Втора и Великобритания "единство, процъфтяване и мир"

Водещи новини

Още новини