Пловдивчани опитаха ашуре и шербет в Деня на ашурето

Gettyimages (архив)
share

Десетки пловдивчани опитаха в Пловдив ашуре и шербет в Деня на ашурето. Сладкишът беше приготвен и раздаден от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. Празникът приключи със специален ритуал, изпълнен от дервиша Васил Тосев, съобщава БТА.

Сред много гости пред Джумая джамия бяха и областният управител Ангел Стоев и генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

В "Капана" започва Панаир на кулинарното изкуство

Ашурето е приготвено по традиционна турска рецепта от сварена и подсладена със захар грухана пшеница, прясно мляко, вода, стафиди, сушени кайсии, сушени смокини, сварен нахут, сварен боб, нарязан на дребно локум, орехи, щипка сол и щипка черен пипер.

Посланията на денят "Ашуре" са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност. Отбелязването му е повод за сплотяване и се счита за обща ценност на всички основни религии. Денят "Ашуре" е празник, който се чества по мюсюлманския календар - отбелязва се на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене, разказват организаторите.

Водещи новини

Още новини