Отбелязват утре деня "Ашуре". Мюфтийството ще раздава безплатно традиционния за празника д

  • 22 октомври 2015 15:59

  • 3280
  • 2
Отбелязват утре деня "Ашуре". Мюфтийството ще раздава безплатно традиционния за празника д
© Булфото

Главното мюфтийство ще отбележи утре деня "Ашуре" от 12.00 часа на площад "Бански" в столицата, като на церемонията са поканени представители на традиционните религиозни деноминации в страната. Това съобщиха от мюфтийството.

Гостите ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре.

Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на ашурето, посочват от мюфтийството и допълват, че името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух /Ной/, посочват от Главното мюфтийство и разказват, че според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророкът Нух призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От продуктите в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до днес за отбелязването на деня, в който човечеството се е родило за втори път.

В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и други.

Отбелязването на деня "Ашуре" е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии, отбелязват от мюфтийството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3280 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
???

2015.10.23 | 12:34

2
И какво от това??? големо подлизурстване!
Пак занимават

2015.10.23 | 12:34

1
Със ГЛУПОСТИ!?Местният Българин за някакъв празник на талибани.Какво е интересува как си превеждат и тълкуват текстоьве от БИБЛИЯТА?Да пътуват и да ни оставят Светите Бъларски ЗЕМИ-НА МИРА.АЛЕ`УЯ и на добър път.

Добави коментар

Водещи новини