Всяка домакиня ще приготви шарени яйца за членовете на семейството си. Често пъти се разочароваме от последействието и здравните проблеми, които възникват при консумация на боядисани яйца. Особено алергизиращи и причиняващи свръхактивност при по-малките деца са жълтите и червените изкуствени бои, с които боядисваме яйцата и които се продават по търговските обекти. Това заяви пред агенция "Монитор" д-р Донка Байкова.
"Добре ще е да заменим жълтата боя E 102 тартразин с рибофлавин, който е витамин В2 и е натурален жълт оцветител. Е 102 тартразин причинява често пъти алергични реакции, обостря астматичните пристъпи и при децата с астматичен бронхит майките е добре да внимават. Е104 хинолин е друга жълта смола, с която се боядисват яйца. Тя е рискова за лица, които страдат от различни дерматити", посъветва тя.
Колко стува безплатната закуска на децата и кой контролира качеството на храната?
"Червените бои, които също причиняват алергии и обриви, в някои от държавите от Европейската общност са частично забранени. Това например е Е122, азорубин. Е 123 е амарант, той също причинява алергии, екземи, обриви. Еритрозинът Е127 пък е по-рисков за лица, страдащи от проблеми на щитовидната жлеза – хашимото, кисти, базедова болест или, не дай си Боже, рак на щитовидната жлеза. Забранен е също така в Норвегия", обясни още специалистът.
И посъветва домакините да помислят за натурално боядисване на яйцата. След боядисване яйцата да не стоят извън хладилника.
"Тези, които са предназначени за консумация и за размяна, добре е да бъдат съхранявани в хладилник и да бъдат изваждани и поднасяни непосредствено преди почерпка и размяна. Много важно е да знаем, че те не се подходящи за декорация. Не могат да престояват повече от 3 часа на стайна температура", заръча още д-р Байкова.