Как да се справим със сезонните алергии?

  • 20 март 2023 13:21

  • 354
  • 0
Как да се справим със сезонните алергии?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пролетта е период на плодородие и растеж, но за много хора тя бележи и началото на сезона на алергиите.

Когато дърветата, цветята и тревите започват да цъфтят, алергените изпълват въздуха, предизвиквайки неприятни симптоми за тези, които страдат от пролетни алергии.

Какво представляват пролетните алергии?

Пролетните алергии, известни още като сезонни алергии или сенна хрема, са реакция на имунната система към полени, спори на плесени и други алергени във въздуха, които са по-разпространени през пролетните месеци. Имунната система вижда тези безвредни вещества като заплахи и освобождава химикали като хистамин, причинявайки различни симптоми, пише "Дарик".

Честите симптоми на пролетни алергии включват:

- Хрема или запушен нос;

- Кихане;

- Сърбящи или сълзящи очи;

- Дращене или възпалено гърло;

- Кашлица;

- Умора;

- Главоболие;

- Затруднено заспиване.

Пролетните алергии могат да варират от леки до тежки и могат да повлияят на ежедневието, особено на хората, страдащи от астма или други респираторни заболявания.

Кое причинява пролетните алергии?

Пролетните алергии се причиняват от алергени, които са по-разпространени през пролетните месеци. Те включват:

- Дървесен прашец – дървета като дъб, бреза и клен отделят прашец във въздуха през пролетните месеци, предизвиквайки алергични реакции при много хора;

- Тревен прашец – различни треви отделят прашец в края на пролетта и началото на лятото, причинявайки симптоми на алергия;

- Спори на мухъл - мухълът вирее във влажна среда и може да освободи спори във въздуха през пролетните месеци;

- Амброзия - въпреки че поленът от амброзия е по-често свързан с есенни алергии, той може да причини симптоми и през пролетта.

Учени създадоха хибриден протеин за лечение на алергии

Диагностика и лечение

Ако подозирате, че имате пролетни алергии, важно е да посетите специалист за диагностика и лечение. Вашият лекар може да проведе физически преглед и тестове за алергия, за да определи кои алергени предизвикват вашите симптоми.

След като разберете кои алергени причиняват вашите симптоми, вашият лекар може да препоръча едно или повече от следните лечения:

- Антихистамини - тези лекарства блокират действието на хистамина - химикал, който предизвиква симптоми на алергия;

- Деконгестанти - тези лекарства намаляват подуването на носните проходи, което улеснява дишането;

- Назални кортикостероиди - тези лекарства намаляват възпалението в носните проходи, намалявайки симптомите на алергия;

- Имунотерапия - това лечение включва постепенно излагане на имунната система на малки количества от алергена с течение на времето, десенсибилизиране на имунната система към алергена.

В допълнение към лекарствата има няколко промени в начина на живот, които могат да помогнат за справяне с пролетните алергии. Те включват:

- Избягване на алергени - опитайте се да останете на закрито, когато броят на полените е висок, дръжте прозорците затворени и използвайте пречиствател на въздуха с HEPA филтър, за да намалите излагането на алергени;

- Душ и преобличане - душът и преобличането след прекарване на време навън може да помогне за премахване на алергените от кожата и косата ви;

- Назални изплаквания с физиологичен разтвор - изплакването на носните проходи с физиологичен разтвор може да помогне за премахване на алергените и улесняване на дишането;

- Спазване на добра хигиена - честото миене на ръцете и избягването на докосването му може да намали разпространението на алергени.

Пролетните алергии могат да бъдат разочароващи и досадни, но с правилното лечение и промени в начина на живот е възможно да се справите със симптомите и да се насладите на сезона. Ако подозирате, че имате пролетни алергии, говорете с вашия лекар относно диагнозата и възможностите за лечение. С правилната грижа можете да дишате по-лесно и да се наслаждавате на всичко, което пролетта може да ви предложи.

Цветелина Кирилова
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини