Маймуни не се заразяват повторно с новия коронавирус

Pixabay
share

Макаците резус не могат да се заразяват с новия коронавирус повторно, което според специалистите означава, че пациентите не трябва да се опасяват от релапс след възстановяване от болестта, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33056

Китайски учени заразиха макаци резус с новия коронавирус в лаборатория и 28 дни по-късно, след като се възстановиха, отново ги изложиха на него.

Маймуните изглежда са развили защита срещу инфекцията.
Учените от Китайската академия по медицински науки твърдят, че това предполага, пациентите, които изглеждат отново заразени, да не са преодолели напълно първоначалната инфекция.

Резултатите са обнадеждаващи и за разработване на ваксина срещу COVID - 19.

Екипът на Лилин Бао е заразил четири възрастни маймуни с вируса SARSСoV-2. Учените са ги наблюдавали 28 дни - как се развива и затихва болестта, като са им взимали и различни проби, за да преценяват наличието на вируси.

Вирусното насищане на животните е било пиково около третия ден след заразяването, след това постепенно намаляло до незабележими нива около 14-ия ден. 28 дни след началото на експеримента две от маймуните без симптоми и с успешни тестове отново били изложени на коронавируса. Макар и температурите им за кратко да се повишили, взетите проби не показали наличие на вируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33056

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини