Нуделите се консумират в различни култури по целия свят и имат различни истории за произход.
Понякога са сладки, друг път пикантни. Има ги от векове и много хора може би свързват произхода с китайски или италиански ястия. foodpanda, подбра специалитети с нудели от целия свят.
Китай е дом на най-различни кухни, но особено популярно ястие с нудели е джаджиангмян. Името се превежда като "пържени сосове" Пшеничните нудели се смесват със сос, приготвен чрез бъркане на смляно свинско или говеждо месо с ферментирала соева паста. Обикновено се сервира с пресни или кисели зеленчуци.
Japchae е популярно корейско ястие с нудели. Той е изобретено през 17 век. Днес ястието се прави със стъклени спагети, приготвени от нишесте от сладки картофи и сервирано със зеленчуци и подправено месо. Ястието е особено популярно по време на корейските празници.
Италия има стотици тестени ястия, но една от древните й класики е cacio e pepe. Означава „сирене и черен пипер“. Легендата гласи, че в римско време овчарите са вземали овцете си на паша в планината. Ястието се състои от черен пипер, настърган пекорино Романо сирене и нудели. Това е просто, но вкусно.
На Хаваите има богат микс от култури, което е довело до неясно изразена кухня. Saimin е версията на рамена на Хаваите, вдъхновена от смесица от японска и китайска култура. Съставен е от по-плътни, нудели, които се приготвят в бульон от даши и гарнирани с гъби, джинджифил, чар сиу и спам.
Нудели на десерт. Печените спагети се варят в мляко и джихе, и се овкусяват с кардамон, шафран, ядки и сушени плодове. Това ястие произлиза от индийския субконтинент, но има регионални вариации. Известно също като паясам, това ястие често се сервира в индуистки храмове или в празненства като сватби или пуджа.
Кисело, сладко и солено, националното ястие на Тайланд е създадено през 1930 г. от тогавашния премиер на страната. Тайландската икономика се бори по време на Втората световна война, а правителството насърчава яденето на оризова паста.
Националното ястие на Тайван е друго ястие с външен произход. Пшеничните спагети се ядат с варено говеждо месо и зеленчуци, напоени с телешки кости. Продава се на целия остров, а цените варират от няколко долара до няколкостотин.