Как да се храним, за да сме здрави

  • 24 октомври 2019 11:33

  • 6689
  • 4
© Pixabay

Експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова разкри пред Novini.bg как трябва да подготвим организма си за болестите, които ни заплашват.

Тя е категорична, че трябва да подходим с повече информираност и по отношение на и храненето за имунна защита и затова трябва да се консумират повече белтъчни и концентрирани храни. Те осигуряват добра защита на организма във връзка с риска от простудни, инфекциозни, вирусни и грипни заболявания.

Имунната устойчивост на организма зависи от два фактора - клетъчен и хуморален. И в двата случая е нужно да има повишена потребност на организма от белтъчни храни.

По думите на проф. Байкова в седмичното ни меню трябва да има мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца и растителните им алтернативи – бобови и зърнени храни.

Тя съветва да не се пропуска по никакъв начин есенните зеленчуци.

Трябва да обърнем внимание и много на пробиотиците. Те се осигуряват от нашето българско кисело мляко, в туршиите и после в киселото зеле. Пробиотиците осигуряват над 30% от имунната защита.

Проф. Байкова информира, че всички български продукти съдържат витамин Д, а това е вид антиоксидант, който е нужен на организма ни.

Проф. Донка Байкова категорично заяви мнение, че периодът не е подходящ за стартиране на диети, защото той е много рисков. „В момента температурите се сменят много и организмът трябва да има защита. Но не трябва нито да се преяжда, нито да се злоупотртебява с алкохол. Алкохолът намалява имунитета за поне две денонощия“, заяви още тя в интервю за Novini.bg.

Още от съветите на проф. Байкова може да научите и ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
6689 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Insolance

2019.10.24 | 14:38

3

След като прочетох "хурмонален фактор", спрях да чета.

читател

2019.10.24 | 17:07

4

Ти не си и започвал да четеш - пише "хуморален"

Мая

2019.10.24 | 14:30

2

Яжте като съвременните девойки и младежи само Фаст фууд

2019.10.24 | 11:57

1

Поръчвам си пица и я прекарвам със студена бира.

Добави коментар

Водещи новини