Малайските мечки имитират лицевите изражения на посестримите си

Pixabay
share

Малайските мечки имитират лицевите изражения на други екземпляри от вида, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Става въпрос за форма на комуникация, за която досега се смяташе, че е присъща единствено на приматите.

Малайските мечки живеят в гори в Югоизточна Азия. Това са мечките с най-малки размери в света.

Специалисти от университета в Портсмут, Англия, две години наблюдавали поведението на малайски мечки в рехабилитационен център в Малайзия, в който условията са сходни с тези в природата. Оказало се, че тези животни са изненадващо игриви. Изследването показало, че малайските мечки използват лицеви изражения, за да комуникират помежду си по същия начин, както това правят хората и маймуните.

"Имитирането на лицеви изражения на другите е сред основните форми на човешка комуникация - каза Марина Давила-Рос от екипа. - Известно е, че едни кучета могат да имитират други, но досега се смяташе, че толково сложна лицева мимикрия е по силите единствено на маймуните и хората. Сега вече знаем, че малайските мечки имитират лицевите изражения на посестримите си. Получените резултати навеждат на мисълта, че способността да се комуникира посредством сложни лицеви изражения може да е характерна и за други бозайници. Нужни са обачи допълнителни проучвания, за да се потвърди това виждане."

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Водещи новини

Още новини