Мечките използват малките си като жив щит срещу ловците

  • 28 март 2018 15:34

  • 4467
  • 2
Мечките използват малките си като жив щит срещу ловците
© Pixabay

Женските кафяви мечки са се научили да задържат по-дълго малките си до себе си като жив щит, възползвайки се от закона, който забранява на ловци да нападат мечки с малките им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

В Швеция ловци могат да убиват самотни мечки между края на август и средата на октомври, но мечките с потомството им са защитени от закона. За самотната женска рискът да бъде убита е близо четири пъти по-голям, отколкото за посестримата й с малки. Изследването е базирано върху събирани 22 години данни за популацията на кафявите мечки в Швеция и върху наблюденията им.

"Човекът е движещата сила на еволюцията в живота на мечките", заяви Йон Свенсон от Норвежкия университет за науки за живота.

Някои женски са приспособили поведението си, за да живеят по-дълго с малките си, като ги отбият една година по-късно. Обикновено женските живеят около 18 месеца заедно с бебетата си. Учени обаче установили, че от 1995 г. женските са удължили този период до две години и половина.

Между 2005 г. и 2015 г. процентното съотношение на възприелите въпросната стратегия женски се е увеличило от 7 на 36 процента, отбелязват учените. Тези майчини грижи са като жив щит срещу ловците. Новата тактика е от полза не само за майката, но и за малките й, които са защитени от куршумите една година по-дълго през период, когато са особено уязвими.

Женските, които задържат малките си по-дълго до себе си, освен това се съвкупляват по-рядко. Това обаче е компенсирано с по-дълъг живот.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Последвайте канала на

БТА
4467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боклуци!

2018.03.29 | 23:47

2
Вие добре ли сте с главата? Това са пълни глупости! Малките мечета се притискат в майка си, търсят сигурност и закрила! Ама вие джендъри такива като нямате деца, откъде да знаете такива работи! На вас майчината ласка ви е чужда! Запомнете Мечката е готова на всичко да защити д
Ввв

2018.03.29 | 09:20

1
В крайна сметка,пак куршум!!!

Добави коментар

Водещи новини