Бъдещето за полярните мечки и тихоокеанските сьомги не е ясно

  • 04 декември 2018 17:42

  • 636
  • 0
Бъдещето за полярните мечки и тихоокеанските сьомги не е ясно
© Pixabay

Бъдещето е неизвестно за полярните мечки в Канада и сьомгите в териториалните й води в Тихия океан заради климатичното затопляне и промените в хабитата им, предупредиха експерти, цитирани от Франс прес.

Канада може да загуби някои емблематични за биоразнообразието си видове, се казва в комюнике на Комитета за състоянието на застрашените видове в Канада.

Черният ясен, който е много разпространен в Северна Америка, полярната мечка - най-големият сухоземен хищник в Канада, и редица популации сьомга чинук край канадския тихоокеански бряг могат да изчезнат от страната. С отстъпването на ледената покривка в Арктика през лятото става все по-трудно за полярните мечки да ловуват основната си плячка - тюлените.

Арктика е регионът, където климатичното затопляне е най-силно изразено - два-три пъти повече, отколкото другаде по света. Данни от преброяване през 2011 г. сочат, че в Канада живеят около 15 500 полярни мечки, т.е. близо две трети от популацията на този хищник на планетата, превърнал се в символ на борбата срещу климатичните промени. Макар че полярната мечка все още не е застрашена от изчезване, бъдещето й е неясно, отбелязаха експертите.

Последвайте канала на

БТА
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини