Популярните нисковъглехидратни диети могат да увеличат риска от нарушения на сърдечния ритъм, които предизвикват инсулт, съобщи в. "Индипендънт".
Хората, които приемат по-малко калории от основни скорбялни храни, като хляб, макарони, и картофи, е по-вероятно да развият атриална фибрилация. Това е една от най-разпространените болести на сърцето. Страдащите от нея са около пет пъти повече застрашени от инсулт. По-вероятно е и да получат сърдечна недостатъчност.
"Като се има предвид потенциалното отразяване на диетата върху аритмията, изследването ни показва, че този популярен метод за контролиране на теглото трябва да бъде препоръчван много предпазливо" - каза ръководителят на екипа д-р Сяодун Чжуан, кардиолог от университета Сун Ятсън в Гуанчжоу.
Изследването е обърнало внимание на негативните страни от намаляването на въглехидратите. То е обхванало 14 000 души, включени в дългосрочно проследяване на риска от сърдечносъдови заболявания в САЩ. В началото те не са страдали от атриална фибрилация. След 22 години 1900 от тях развили това заболяване.
Учените са анализирали начина на хранене на доброволците и каква част от дневните им калории са от въглехидрати.
Резултатите показват, че ако въглехидратите осигуряват по-малко от 45 процента от дневните калории, опасността от развиване на атриална фибрилация е с 18 процента по-голяма спрямо по-високия прием в границите на 45 до 52 процента, който се смята за умерен.
Диетите, препоръчвани от знаменитости често залагат на много по-малко въглехидрати дневно.
При над средно ниво въглехидрати рискът за сърцето също нараства, но при ниския прием е с 16 процента по-висок спрямо високия.
Една от причините за този ефект според специалистите е, че хората, които ограничават въглехидратите, обикновено увеличават червеното месо и наситените мазнини. Те причиняват възпаление и рeдица сърдечносъдови проблеми. Възможно е те да ядат и по-малко плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти.