Суровата царевица - новият хит в диетичното хранене

  • 05 юли 2018 15:25

  • 8322
  • 0
Суровата царевица - новият хит в диетичното хранене
© Pixabay

"Изобщо не е нужно да я варите. Нашата царевица е от специален сорт и е супер сладка - затова можете да я хапнете направо сурова. Ще се изненадате колко е вкусна и свежа."

Това споделя един от емблематичните зеленчукопроизводители у нас. Цветан Хубенов, който това лято засади голяма градина с царевица край прочутото с дините си село Любимец.

Новата мания в здравословното хранене

Оказва се, че суровата царевица, която може да се консумира без никаква термична обработка, е истински хит в диетичното хранене в Европа, а тенденцията вече пристига и при нас. И макар да е любимата храна на вегани и вегетарианци, специалистите са категорични, че млечният кукуруз е отлична храна за организма, която дарява тялото с куп полезни микроелементи и витамини. Когато се вари, част от полезните качества на царевицата отиват във водата. Хапвате ли я направо сурова - ценните микроелементи си остават за вас, казват експертите по диететика. А ако се чудите къде можете да откриете от специалния сорт царевица, която може да се хапва не само сварена, но и сурова - просто минете през най-близката BILLA. Тази седмица като част от кампанията "BILLA Градини" на щанда със зеленчуци ще откриете страхотната царевица, която Цветан Хубенов отглежда край Любимец.

Градините край брега на Арда

Градините, в които расте супер сладката царевица на Цветан Хубенов, са край бреговете на Арда и Марица - място, което историците свързват с богата култура на Одрисите - легендарните тракийци, за които се знае, че били отлични земеделци. И до днес в топлата долина на Любимец растат някои от най-вкусните плодове и зеленчуци у нас. Макар градът да е смятан за "столицата на дините", богатата почва се оказва идеална и за царевични градини. "Тази година благодарение на проекта       "BILLA Градини" и програмата за намаляване на използване на пестициди, и разбира се, благодарение на специалните консултанти на BILLA, които работиха с нас, царевицата, която сме произвели, е с 0% съдържание на пестициди. Затова съм изключително благодарен на BILLA за този проект и за помощта, която оказват на производителите на плодове и зеленчуци", споделя Цветан.

Тайната на добрата царевица

Според Цветан Хубенов, за да стане една царевица наистина вкусна и сладка, е много важен сортът. Разбира се, трябва растенията да се поливат и то редовно. "Освен всичко обаче, ние полагаме някои специални грижи, които се правят на ръка - прочистваме растенията от някои по-слаби израстъци (култуци) и така получаваме наистина по-добра царевица. Повечето производители не го правят, но аз държа на добрата продукция", казва още Цветан Хубенов.

Защото е полезна

И все пак – защо да хапваме царевица? Ами защото е полезна. Според експерти редовното ядене на царевица набавя на човешкия организъм всички необходими витамини. Освен това, този зеленчук защитава сърцето от различни болести, включително диабет. Хората, които ядат царевица всеки ден, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета. В царевицата се съдържат още витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето и различни заболявания. В комбинация с ценните В витамини те правят кожата ни по-здрава и сияйна. Вижте още за кампанията "BILLA Градини" ТУК

Novini.bg
8322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини