Разработка на български учени повишава антиоксидантите в бирата с 55%

Институт по криобиология и хранителни технологии
share

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии /ИКХТ/ представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно. Автори на иновативното изследване, което разкрива как добавянето на плодове в различни етапи на пивоварния процес може да повиши антиоксидантния потенциал, са доц. Силвия Милева, гл. ас. Ива Томова, проф. Габриела Маринова, съобщават от института.

Влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на пивото и добра възможност за получаване на нови асортименти бири. Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Сред плодовете с най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония, посочват учените.

Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки, бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри.

„Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики.“, коментира инициаторът на разработката - доцент Силвия Милева.

Научният доклад с резултатите и заключенията от изследването са представени на Деветата Национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диететика.    


 

 

Водещи новини

Още новини