Учени успяха да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на хмел, използвайки генни технологии, предаде Франс прес.
За разработката е съобщено в научното списание "Нейчър комюникейшънс".
През последните години пивоварите изпитват все по-остра нужда от хмел, обяснява съавторът на изследването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази култура за пивоварната промишленост, тя се нуждае от големи количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния вкус на пенливата течност.
Калифорнийските учени са успели да синтезират вкуса на две от съставките на споменатите етерични масла. Те са включили ДНК на мента и на босилек в бирената мая. Споменатите две молекули, идентифицирани от калифорнийския екип, присъстват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите, отбелязва БТА.
Генномодифицираното подобие на хмел е било тествано от професионални дегустатори при произведената с него бира. Молекулите били включени в маята и вкусът на хмел е бил дори по-силно изразен в сравнение с традиционната бира.