Млякото на птицечовката може да пребори супербактериите

  • 15 март 2018 12:27

  • 2213
  • 0
Млякото на птицечовката може да пребори супербактериите
© Wikipedia

Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът към разрешаването на проблема с устойчивите на антибиотици супербактерии - разрастваща се заплаха за здравето на хората.

В изследване учени от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO), са идентифицирали протеин, наречен "Шърли Темпъл", който може да се използва за унищожаване на резистентните на антибиотици супербактерии, предаде ДПА.

"Птицечовката е толкова странно животно, че е съвсем логично и биохимията й да е необичайна", казва ръководителката на изследователския екип Джанет Нюман, цитиран от БТА.

В изследване, целящо да установи защо млякото на птицечовката е толкова ефикасно, Нюман и колегите й са реплицирали в лабораторна среда съдържащ се в него специален протеин. Подобно на ехидната птицечовката спада към разред Еднопроходни - редки бозайници, които снасят яйца и същевременно отделят мляко за изхранване на малките. При женските липсват сукални зърна и млякото им се отделя в коремчето. Така то остава изложено на действието на заобикалящата среда, криейки риск за бебетата от зараза с бактерии.

Анализирайки по-детайлно млякото на птицечовката, учените са идентифицирали необичаен протеин с уникални антибактериални свойства, способен да спасява животи. Въпреки че протеинът е характерен само за бозайниците от разред Еднопроходни, идентифицирането му дава възможност на учените да повишат знанията си за структурата на белтъците като цяло.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини