Италиански учени твърдят, че генномодифицираната царевица всъщност оказва значителен положителен ефект върху човешкото здраве, съобщи "Сайънс алърт".
Съществува огромно неразбиране по отношение на генномодифицираните организми (ГМО). От пълното им отричане до предубеждение към използването им, реакциите към тях са доста крайни, дори и имайки предвид, че хората генетично модифицират храната си по един или друг начин от близо 10 хиляди години.
Вероятно някои резерви ще бъдат оставени настрана след резултатите от проведен метаанализ на изследователите Елиза Пелегрино, Стефано Бедини, Марко Нути и Лаура Ерколи. Те анализираха 6000 надеждни проучвания от предходните 21 години за териториите на САЩ, Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия. Според експертите, генномодифицираните царевични култури имат значително по-малко (с до 36,5%) микотоксини - токсични метаболитни продукти в храните.
Микотоксините, съединения, произвеждани от плесенни гъби, са отровни и канцерогенни за хората и животните. Малки количества от тях се съдържат в голяма част от органичната царевица и често се премахват чрез почистване в развиващите се страни, но риск все пак има.
ГМО царевицата има много по-малко микотоксини, защото растенията са модифицирани да са по-устойчиви към нашествия от насекоми. Насекомите отслабват имунната система на селскостопанските култури и ги правят по-податливи към развъждането на плесенните гъби, произвеждащи вредното съединение.